СІМ СВЯТ ГОСПОДНІХ

5
Ваша оценка: Нет Средняя: 5 (2 голосов)

СВІТ – НЕ НАША ДОМІВКА.

МИ ПРОСТО ПРОХОДИМО ЧЕРЕЗ НЬОГО ПО ДОРОЗІ В НЕБЕСА.

Останнім часом все більше можна почути про єврейські свята. Що вони святкують? Назви цих свят погано запам’ятовуються – ми ще не звикли, що єврейські слова так просто можна почути, особливо в церкві. І, незважаючи на поінформованість теперішнього світу, люди дуже мало знають про євреїв. Але щось відбувається в духовному світі, і все це якось зв’язано саме з єврейським народом.

 

Якщо вам цікаво, давайте разом дослідимо свята єврейського народу, подивимося, які свята святкували в давнину і чому вони не втратили своєї актуальності не тільки для сьогодення, але й для прийдешнього часу.

 

Свята Господні показують нам, які відносини були в Бога зі Своїм народом у минулому, що він чекає від них сьогодні і що буде робити з ними в майбутньому. Також ці свята показують Божі плани відносно людства взагалі.

Щойно ми почали відзначати Свято Кущів. Але щоб збагнути його символізм, треба розповісти про сім свят Господніх.

Три рази на рік всі чоловіки повинні були з’являтись перед обличчя Господа (Вихід 23:14-17):

  • в квітні святкувалась Пасха, за якою йшло свято Опресноків та свято Приношення Першого плоду;

  • в червні, через п’ятдесят днів після свята Опресноків, святкувалася П'ятидесятниця (або свято Жнив);

  • в вересні-жовтні – свято Труб та День Очищення передували святу Кущів (святу Врожаю).

Пророцтво перших трьох свят вже здійснилося. Ісус був розіп'ятий на Пасху, воскрес з мертвих в свято Приношення Першого Снопу і вилив Свій Дух на учнів через 50 днів, в день П'ятидесятниці. Все це не було випадковістю. Це був призначений час, в якому виповнилися пророцтва цих свят.

Давайте більш детально зупинимось на кожному святі. Почнемо з Пасхи.

Пасха (по-єврейськи Песах) – нагадує про минуле та події, пов’язані з визволенням Ізраїлю з єгипетського рабства. Це відбулося близько 3400 років тому. Пасха була кінцем рабства та злиденності для народу Ізраїлю.

Новозавітня Пасха розповідає про жертву Ісуса Христа за нас. Коли людина приймає жертву Христа в своє життя, то диявол втрачає владу над нею. Ми не можемо врятуватись своїми вчинками та релігійними обрядами – тільки вірою в воскресіння Ісуса Христа.

Кожній людині необхідно пережити свою особисту Пасху, якщо вона хоче встояти проти ворогу роду людського. Особиста Пасха кожної людини стає початком її взаємовідносин з Богом, початком її нового життя.

Наступне свято – свято Опресноків. В ці дні євреї їли мацу – безквасний хліб, символ святості. Бо дріжджі є символом злочинних намірів та зіпсованості. Абсолютна святість приходить тільки тоді, коли в нас розвивається та ж сама ненависть до гріха та любов до праведності, яку має Бог.

Голгофа означає не просто смерть Ісуса. Це звільнення від гріха для кожного, хто покладає свою надію на Ісуса. Ми повинні вірити, що гріх не має над нами влади і вважати себе мертвими для гріха і воскреслими для Бога.

Це свято є Божа пророча картина воскресіння Христа. Водне хрещення є яскравим символом смерті старої природи і воскресіння нового творіння в подобі Христа для нового життя.

Як свято Опресноків відображає смерть та погребіння Ісуса, так свято Першого Плоду Його воскресіння. В Своїй смерті та погребінні Ісус був посіяний, як зерно.

Перші плоди, що зростають скоріш, чим весь урожай, - це ранні жнива, що віщують про пізніші жнива таких самих плодів, але набагато більшої кількості.

Сила воскресіння Ісуса дозволяє нам жити життям вільним від звички гріха. В дусі ми вже подібні до Ісуса, тому, що ми прийняли Його Духа в наші серця через віру і були народжені згори, як діти нашого Небесного Батька. Ми повинні постійно працювати над тим, щоб змінювати свій характер, свої вчинки.

Наступний період свят починається з П’ятидесятниці (Шавуот). Це свято говорить нам про хрещення в Святому Дусі. Бог бажає дати цю силу Святого Духа для служіння, для безгрішного життя, для свободи від страху смерті. Це Божа сила, яка змінює нас в Свою подобу. Ісус сказав, що Дух Святий дасть нам сили і допоможе не боятися сміливо проголошувати Євангелію.

Хрещення Святим Духом описується, як дар, що обіцяв нам Небесний Батько. Він нас приймає не тому, що ми досконалі, а тому, що ми хочемо бути досконалими. І свої дари Господь дав нам не тому, що ми достойні цього, а тому, що Він милосердний.

П’ятидесятниця також є святом Хрещення у вогні, який є символом очищення.

Бог розпочав в П’ятидесятницю те, що закінчить в останні дні під час Другого Пришестя Ісуса, нашого Господа. Те, що пережила рання Церква, було початком того, що повинно знайти своє закінчення в теперішній час.

Нам треба прийняти Христа особисто, як наше звільнення від гріха та пекла. Нам всім необхідно охреститися в Святому Дусі та пережити нашу особисту П’ятидесятницю. Цим святом закінчується період свят, які вже здійснились.

Але є ще три свята, які повинні здійснитись в майбутньому, їх час ще не настав. Деякі пророчі свята чекають свого здійснення тисячі років. Вони не можуть здійснитися раніше запланованого для них часу.

І перше з цих свят це свято Труб (Рош хаШана). Свято Труб розпочинає третій сезон свят, що виконувались Ізраїлем. Труба закликає Церкву зібратися разом аби ми перейшли від свят П’ятидесятниці в єдність та любов свята Труб і далі – виконувати Божі плани і наміри. Труба є Божим вибраним символом пророчого голосу закінчення цієї епохи і початку наступної.

Очікується, що на свято Труб на Євангелію відгукнеться більше людей, чим будь-коли в історії людства. Ми зараз входимо в цей час. Ми є сонаслідники вибраного Богом народу – іудеїв – бо ми з’єднані з ними в Ісусі Христі в одне Тіло, голова якого – Христос. Тепер тіло знаходиться в процесі творення, який почався в день П’ятидесятниці, в день початку Церкви. Кожний віруючий повинен розуміти, що Бог хоче поставити його на призначене лише для нього місце в Тілі Христа. Про кінець цього процесу сповістить сьома (остання) труба. Це тіло буде мати велику силу і владу.

Труби говорять про сильне пророче помазання в останні дні. Чи бажаєте ви, подібно до труби попереджувати про небезпеку та про перемогу для загублених? Чи готові ви проповідувати Євангелію навіть тим, хто зневажає вас?

Ми ніколи не зрозуміємо всієї важливості свого спасіння, якщо не будемо знати значення наступного свята – Очищення (Йом Киппур). Це було найсвятіше свято для народу Ізраїлю. Це урочистий день смирення душі. Чому ж Бог закликає до цього посеред святкових днів збору врожаю? Тому, що саме в цей час благословення та процвітання легко забути Бога і відчути себе самовпевненим і незалежним. А це небезпечно і може привести до серйозних наслідків. «Шукайте Господа, доки можна знайти Його, кличте Його, як Він близько!» (Ісаї 55:6).

Це був єдиний день на рік, коли тільки один первосвященик міг війти в Святе Святих. Він приносив дві жертви – одну за свої гріхи, другу – за гріхи всього народу. Вхід в Святе Святих був небезпечним, покаранням за найменше відхилення від правил була смерть. Так було кожен рік.

Але Ісус зробив Себе жертвою один раз і назавжди. Його вічного життя досить, щоб заплатити за всі гріхи всього світу. Ми отримали Божу милість тільки тому, що кров Ісуса Христа, що пролилася за нас, неоціненна.

Але нам потрібно знати, що наші гріхи не тільки прощені, але й забуті. І нам не потрібно жити під тягарем провини, сорому і осудження за свої гріхи.

Очищення говорить про переможне життя через пости, молитви і покаяння. Це породжує віру. А Дух Святий діє по молитвам віри.

І, насамкінець, розглянемо останнє пророче свято. Свято Кущів (по-єврейськи Суккот) – це свято великої радості. Воно нагадує євреям про роки, коли вони проходили пустелею. Тоді їх життя повністю залежало від Бога. І вони ні в чому не мали потреби.

Що ж це за свято, про яке люди майже нічого не знають? Або ототожнюють його з дощовою вітряною погодою восени, так званими «жидівськими кучками»?

Ще його називають святом Врожаю або Жнив, тому що святкувалося воно після збору врожаю. Для нас, тих, хто живе в останній час епохи Церкви, це має дуже велике значення, бо «…жнива кінець віку» (Матфію 13:39). Свято Кущів являє собою виповнення, велике завершення того, що Бог спланував для історії людства.

Під час свята Кущів люди готували собі тимчасове житло (кущі – шалаші, намети), підкреслюючи цим, що вони мандрівники на цій землі. Світ не є нашою домівкою, ми просто проходимо ним по дорозі в Небеса.

В цей час людство пізнає три речі. По-перше, незвичайну любов Ісуса. По-друге, одкровення, що Ісус є Господь. По-третє, що Господь будує єдину Церкву для всіх віруючих.

Свято Кущів підштовхує нас приєднатися до збору врожаю спасенних душ. Воно дає нам примирення та спілкування в Божій присутності. Пророцтво Кущів прийде в найближчому майбутньому в завершення епохи Церкви.

Епоха, в яку ми сьогодні живемо, це епоха духовної війни проти людства, яке може бути викупленим або проклятим. Тому бій розгорівся за кожне життя, за кожну сім’ю, за кожне місто і кожен народ.

Ми повинні пам’ятати, що наша Батьківщина – Небеса. Коли ми святкуємо ці свята, ми наближаємось до Творця через Ісуса. Бо свята – це тільки образи.

Наша місія допомогти людям побачити ті скарби Небес, які були відкинуті Церквою, але які необхідні їй, щоб ввійти в повноту відносин з Богом.

Сьогоднішні деномінації християнських церков схожі на коліна Ізраїлю. В кожній є ім’я, відмінності, але є і спільне. Хрещення в Дусі, якщо воно щире, об’єднає людей, незалежно від їх деномінації. Головним феноменом Церкви в наші часи є величезна кількість людей, що отримали хрещення в Святому Дусі незалежно від деномінацій.

Важливо знати, що Бог, рухаючись вперед, безперервно працює над Церквою, доводячи її до досконалості. Він не відкрив всю істину для окремих деномінацій, течій і церков. Всю істину ми можемо пізнати тільки в єдності.

НЕ ШУКАЙТЕ ВИКОНАТИ ТРАДИЦІЇ, АЛЕ ШУКАЙТЕ В ТРАДИЦІЯХ БОГА!

Категория: